top of page

PROJE SÜRECİ

1

TASARLARKEN

Bizler tasarımın en başında, yapı sahibinin beklentilerinin yanısıra, görüş alanı, güneş, rüzgar, maliyet ve fonksiyon analizleri gibi bir çok analiz sonrasında kütle yerleşim kararı almaktayız.Aldığımız kütle yerleşim kararıyla birlikte inşaat alanının en verimli şekilde kullanıldığı ve tüm katların koordineli bir şekilde çözüldüğü fonksiyonel plan etütleri yapılmaktadır.
 

Kütle yerleşimi ve plan etütleri bu süreç içerisinde koordineli olarak şekillendirilmektedir. Böylelikle yapılacak yatırımın en efektif şekilde değerlendirildiği bir yapı tasarlanmaktadır.Arsa ve inşaat yatırımının ortaya çıkardığı ürünün değerini bu aşama belirlemektedir. Projeleri kapsam ayırt etmeden tüm detaylarıyla, hassasiyetle ve özgün olarak ele almaktayız.

PLAN - KÜTLE YERLEŞİMİ

Yapının temel mimari kararları verilmesinin ardından, yapı statik, yapı mekanik ve yapı elektrik sistemleri toplantıları yapılarak ihtiyacı karşılayacak en ekonomik ve verimli çözüm kararları alınmaktadır. Tüm elektrik ve mekanik aksamların yerleri bizlerin kontrolünde belirlenmektedir. 

Tüm mekanik ve elektrik ekipmanlar 3 boyutlu modellenerek süperpoze edilmekte ve olası problemler önceden belirlenip bunlara müdehale edilmektedir. Böylece yapı sahibi ve uygulayıcısı, inşaat öncesinde yapıyı tüm aksamlarıyla 3 boyutlu olarak inceleyebilmektedir.

Statik proje kalıp planları bizlerin kontrolünde çizilmektedir. Böylelikle yapının taşıyıcı karkası, yapı bütünüyle birlikte tasarlanmaktadır. Ayrıca yönetmeliklere uygun en ekonomik kalıp, demir, beton  ve çelik proje çözümlenmesi yapılmaktadır. Yapı statiği 3 boyutlu olarak modellenmektedir. Böylelikle tüm yapı 3 boyutlu olarak süperpoze edilmekle birlikte, inşaat aşamasında olası çakışma problemlerinin de önüne geçilebilmektedir.

2

DETAY AŞAMASI

Cephe, doğrama, kapı, ıslak hacim, çevre uygulamaları gibi mimari imalatlar; 1/20 - 1/5 - 1/1 ölçeklerinde detaylandırılmaktadır. Detaylandırılan bu imalatlar ayrıca 3 boyutlu olarak modellenerek yapı bütününe entegre edilmektedir. Detaylarıyla birlikte tasarlanan mimari imalatlar, yapı kalitesini artırmakla birlikte yatırımcının isteklerinin sınırlarını da belirlemektedir. Böylelikle yatırımcı daha sağlıklı fiyat kıyaslaması yapabilmektedir.

Yapının iç mimari detayları 3 boyutlu olarak tasarlanmaktadır. Böylece iç mimari detaylar, diğer tüm yapı disiplinleriyle birlikte yapı bütününde değerlendirilebilmektedir. 3 boyutlu olarak tasarlanan iç mimari uygulamaların imalat detayları da 3 boyutlu olarak çizilmektedir. Böylelikle hem uygulama kolaylığı sağlanmakta hem de uygulayıcı ekip seçim rahatlıkla yapılabilmektedir.

TESİSAT DETAYI

STATİK DETAYI

MİMARİ DETAY

İÇ MİMARİ DETAY

UYGULANIRKEN

Yapı arazisi, topoğraftan alınan verilerle birlikte gerçek kotlarıyla sanal ortamda 3D modellenmektedir. Yapı, temel drenaj detaylarından çatı yalıtımı katmanına kadar, gerçek yapım sürecindeki gibi simüle edilerek 3 boyutlu modele dahil edilmektedir. Böylelikle uygulama teknik ekibinin yapı üzerindeki hakimiyeti artırılmaktadır.

Modellenen 3 boyut üzerinden, hafriyat metrajından cephe elemanları metrajına kadar gerçek metraj bilgilerine otomatik olarak ulaşılarak yapının doğru keşif çalışması, inşaat aşamasından önce çıkarılabilmektedir.

Hazırlanan metraj ve teknik şartname sonrasında uygulayıcı firmadan alınan fiyatların analizleri yapılarak doğru fiyata ulaşılmaya çalışılmaktadır. Bu analizler işverenin anlaşma sürecinde maliyetlerin düşürülmesinde faydalı olmaktadır. Yapım süreci içerisinde yapılan imalatlar ve güncellemeler 2 ve 3 boyutlu olarak sanal ortamda da revize edilmektedir. Böylelikle as-built çizimleri 2 ve 3 boyutlu olarak elde edilmekle birlikte, doğru hakedişler de bu modeller üzerinden çıkarılmaktadır.

Uygulama öncesinde ve uygulama süresince yapılan iş programları ile proje sürecinin gidişatı takip edilmektedir. Yapılan nakit akış tablolarıyla proje süresince finans durumu görüntülenmektedir.

3

METRAJ

ANALİZ

İŞ PROGRAMI

Proje yapım sürecine geçilip imalatçı firmaların belirlenmesiyle birlikte firmalarla toplantılar organize edilip, imalat detaylarının kalitesi ve mimari estetik kaygılara uygunluğu değerlendirilmektedir. Tüm firmalardan gelen imalat detaylarının birleştirilip düzenlenmesinin ardından shop drawingler çizilerek uygulamanın daha sağlıklı gerçekleştirilmesi sağlanmaktadır.

İMALAT DETAYI

bottom of page